Tool windows randomly disappear and I can't re-open them.

It's very weird, but it seems randomly all of my tool windows will disappear and I can't get them to display.  Neither the panel button in the bottom left or the menu options in (View -> Tool Windows -> ...) will make them reappear.  When I click on the individual tab buttons, they appear to toggle (the background changes color as if the panel is displayed) but the panels never show.  I've checked to make sure I don't just have the window size so small it seems like it's not displaying, but that isn't the case either.  The only way I know how to get them to display again is to close out of PHPStorm and re-open it.

I recently switched to the default keymap, so it is possible I'm hitting a keyboard shortcut without knowing it.  With that said, I couldn't find any keyboard shortcuts which do this.

Any idea what could be causing this?  Or what keyboard shortcut I may be hitting and how to reverse it?

11 comments
Avatar
Vladimir Luchansky
Comment actions Permalink

Hello,

Please go to Settings/Preferences | Plugins and disable all custom plugins (set Show to Custom at the top of the screen to filter the plugins list), then check how it will behave after a restart.

0
Comment actions Permalink

Hi Vladimir, it looks like I don't have any custom plugins installed/enabled already.  Is there anything else I can check/do?



0
Comment actions Permalink

It's nothing that you can do about, unfortunately.
It's either this one: https://youtrack.jetbrains.com/issue/IDEA-149061
Or this one, if they're splitted: https://youtrack.jetbrains.com/issue/IDEA-181536

0
Comment actions Permalink

Yep, I have tool windows split on the bottom and right side.  Now that I think about it, I think it started happening when I started splitting my tool windows.  I'll use the suggested work around.

0
Comment actions Permalink

restart IDE n times and it randomly worked

2
Comment actions Permalink

This is driving me nuts, everyday I have to restart it 3 to 4 times for the project window and terminal window to appear. I've checked logs but I can't figure out what's going on.

0
Comment actions Permalink

We need to check IDE logs: please run Help > Collect Logs and Diagnostic Data, upload resulting archive via https://uploads.jetbrains.com/ & let me know the upload ID.

You can potentially experience something like https://youtrack.jetbrains.com/issue/IDEA-262516 - disabling "Code with me" plugin could help.

0
Comment actions Permalink

Here's the upload ID: 2021_07_14_RJWqfCYHBXpecQG7

 

This just happened, my downloaded plugins are "Material theme" and "Atom Material Icons"

0
Comment actions Permalink

Your project is missing some of it's critical config files at /.idea folder.

Please close IDE, backup the /.idea folder, then delete it. Then open IDE again & check if that helps. 

0
Comment actions Permalink

I did that and it helped, it's far less frequent but it's still happening. Next time it happens should I upload again and ask for more help here?

0
Comment actions Permalink

We need to understand why some of your project config files are disappearing: this shouldn't happen normally.

Do you have /.idea folder & project's .iml files included into VCS (e.g. Git) tracking by any chance? If you do - please remove the .iml & modules.xml file from VCS tracking.

0

Please sign in to leave a comment.