I can't type any accented characters in Rubymine

Hi all,

For some strange reason I can't type any accented characters (áéíóã) in Rubymine, it seems that it ignores all the dead keys. On the DE (GNOME) I get them normally.

Any idea on how to fix that?

Kernel: 3.6.4-1-ARCH
Distro: Archlinux

Java:  java version "1.7.0_09"
          Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_09-b05)
          Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 23.5-b02, mixed mode)
LANG: en_US.utf-8
JAVA_OPTIONS: -Dswing.aatext=true -Dawt.useSystemAAFontSettings=on -Dswing.defaultlaf=com.sun.java.swing.plaf.gtk.GTKLookAndFeel
Rubymine: 4.5.4
7 comments
Comment actions Permalink

What kryboard layout are you using?

Regards, Oleg.

0
Comment actions Permalink

Hi Oleg,

My xkb settings are:

"XkbLayout" "br"
"XkbVariant" "abnt2"


BTW I tracked the issue to some weird bug with the JVM and found a way to workaround the issue by setting XMODIFIERS='' before lauching Rubymine.

Of course, I'm looking for a more permanent solution. =)

0
Comment actions Permalink

Is the "weired bug in JVM" the known bug?  If so could you please provide link to it?

Thanks, Oleg.

0
Comment actions Permalink

Hi i'm having the same problem...

With archlinux too, but i'm using intellij idea


Can you provide a step by step for this workaround...?


tnx

0
Comment actions Permalink

Hi Lucas,

It seems to be a problem between the DEs and the JVM.

The current "modern" DEs (KDE, GNOME etc) are using ibus behind the scenes to manage keyboard layouts. They even set the environment variable XMODIFIERS to use ibus, which prompt the problem on Rubymine (and probably every java app), but they don't start the ibus daemon.

You have 2 ways to fix this: one is to set your DE to start the ibus daemon as you log in or edit your rubymine.sh and add

export XMODIFIERS=""


right after the shebang.

I went with the later as I don't need ibus on my system (no need to change keyboard layouts or support for no latin laguages).

1
Comment actions Permalink

i try both of solutions that you suggest without success, im still getting letters without accents, only jetbrains' apps are with this problem


$java -vesion


Picked up _JAVA_OPTIONS: -Dswing.aatext=true -Dawt.useSystemAAFontSettings=gasp -Dawt.useSystemAAFontSettings=on -Dswing.aatext=true -Dsun.java2d
.xrender=true
java version "1.8.0_121"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_121-b13)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.121-b13, mixed mode)

$uname -a
Linux 4.9.13-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Sun Feb 26 13:27:28 UTC 2017 x86_64 GNU/Linux

DE Plasma5:
$ plasmashell --version
plasmashell 5.9.3

 

Now all system is working with ibus, i follow all posible solutions from here -> https://wiki.archlinux.org/index.php/IBus

Tested with Gogland, Intellij, PHPStorm, and i got aeioa instead of áéíóã

0
Comment actions Permalink

@Federico,

please check the following issue since it seems to be related:

https://youtrack.jetbrains.com/issue/IDEA-96052

If so then please vote for it.

0

Please sign in to leave a comment.