Menus broken on Mac

Folks,

  I'm currently running IDEA 8.1.3 on Mac OS X 10.5.7 with (I believe) the following VM:


java version "1.5.0_19"
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_19-b02-304)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_19-137, mixed mode, sharing)



 


  I'm experiencing problems with menus that were also happening under 8.1.2.  Note that these problems started after I installed the recent Apple Java update.  In a nutshell, what happens is that the menus simply become unresponsive.  The menus are enabled, and I can click on them, but nothing happens.  If an equivalent right click menu option exists or a tool bar button, those work fine.  One interesting oddity is the Subversion submenu under Version Control. Right now, if I click on Version Control, the Subversion submenu shows up enabled and in black.  If I move my mouse down overtop of the menu to click on it and view its submenus, the menu immediately becomes disabled.  If I right click on a file, the Subversion context menu works fine.  This problem does not happen immediately after I start using IDEA.  I'm not at all sure what triggers it, but if I quit and restart IDEA, the problem goes away for a bit.  Has anyone else experienced this and does anyone have suggestions for a workaround?  I was previously told (by Jetbrains support folks) not use Java 1.6 with IDEA on the Mac, but I'm going to give that a try to see if it makes things any better.

Regards,
Paul

3 comments
Comment actions Permalink

Yes, I'm exactly in the same situation.
The menus disappearing first are usually "Dataflow to this", "Analyse stacktrace", "Find usages"..
Happens with both java 1.5 and 1.6. Unfortunately I'm not too sure if the problem came up with the 8.3 update or with the Apple VM update.

The menu even disappear when I'm not using Idea: the IDE is working properly at night but broken when I come back the next morning.
Very frustrating as it forces me to shutdown/restart the IDE many times a day, i.e. every time I need to do something for which there is no keyboad shortcut (orfor which I don't know the shortcut).
No stacktrace, nothing in idea.log and I've removed almost all most plugins.

At least I now know I'm not alone in this boat...
Regards,
Didier

0
Comment actions Permalink

Just as a follow up to my original post, another member of my team is having worse problems.  For me, the menus just don't work, for him, when he clicks on the menu, the spinning rainbow cursor starts going, and he has to kill and restart IDEA (which puts you into reindex hell).  I've switched to using the 1.6 VM, but I still end up having menu problems.

0

Please sign in to leave a comment.