6755: Could not save application settings: null

Hi there,

I get this error dialog pop-up every time the focus is changed away from IDEA 6755. I even tried wiping off everything is settings and config in order to get rid of this, but still no luck.

Is anybody else seeing this? For me this is the first time that I have to constantly fall back to the released version right after installing each EAP build, for so many consecutive builds.

I used to switch to the EAP builds right after they started and never look back. Not so with the current EAPs, and I have to mention that my current project is one of the simplest ones I remember ever working on (one project, one web module).

Is there something obvious I'm doing wrong?

Andrei

17 comments
Comment actions Permalink

On 2007-03-13 02:28:14 +0300, Andrei Oprea <andrei.oprea@rogers.com> said:

Hi there,

I get this error dialog pop-up every time the focus is changed away
from IDEA 6755. I even tried wiping off everything is settings and
config in order to get rid of this, but still no luck.

Is anybody else seeing this? For me this is the first time that I have
to constantly fall back to the released version right after installing
each EAP build, for so many consecutive builds.

I used to switch to the EAP builds right after they started and never
look back. Not so with the current EAPs, and I have to mention that my
current project is one of the simplest ones I remember ever working on
(one project, one web module).

Is there something obvious I'm doing wrong?

Andrei


There must be an exception stacktrace in the log file titled as "Saving
application settings failed".
Could you please post it here or submit a JIRA issue?

Max

0
Comment actions Permalink

I have been getting this for a while. I believe it is a permissions problem (on SLED 10). I do not have the problem right now (6755), but it was there on and off (usually a specific project) for several builds.

0
Comment actions Permalink

Same problem with me.

Is there any solution? I'm using Vista Ultimate. May be this problem is related with Vista.

Andrei, What is your OS?

0
Comment actions Permalink

I just installed 6755 on Fedora Core 6, and I'm getting this as well:

2007-03-13 23:40:37,262 INFO -
plication.impl.ApplicationImpl - Saving application settings failed

java.lang.AssertionError
at
com.intellij.openapi.project.impl.ProjectManagerImpl.writeExternal(ProjectManagerImpl.java:16)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.DefaultStateSerializer.serializeState(DefaultStateSeria
lizer.java:2)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.XmlElementStorage.setState(XmlElementStorage.java:47)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.ComponentStoreImpl.a(ComponentStoreImpl.java:139)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.ComponentStoreImpl.commit(ComponentStoreImpl.java:109)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.ComponentStoreImpl.doSave(ComponentStoreImpl.java:20)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.ApplicationStoreImpl.doSave(ApplicationStoreImpl.java:1
4)
at
com.intellij.openapi.components.impl.stores.ComponentStoreImpl.save(ComponentStoreImpl.java:37)
at
com.intellij.openapi.application.impl.ApplicationImpl.saveSettings(ApplicationImpl.java:190)
at com.intellij.ide.SaveAndSyncHandler.b(SaveAndSyncHandler.java:9)
at
com.intellij.ide.SaveAndSyncHandler.access$200(SaveAndSyncHandler.java:6)
at
com.intellij.ide.SaveAndSyncHandler$3.onFrameDeactivated(SaveAndSyncHandler.java:5)
at
com.intellij.ide.FrameStateManagerImpl.a(FrameStateManagerImpl.java:15)
at
com.intellij.ide.FrameStateManagerImpl.access$100(FrameStateManagerImpl.java:29)
at
com.intellij.ide.FrameStateManagerImpl$1.run(FrameStateManagerImpl.java:3)
at
com.intellij.openapi.application.impl.LaterInvocator$FlushQueue.run(LaterInvocator.java:21)
at
java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:209)
at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
at com.intellij.ide.IdeEventQueue.b(IdeEventQueue.java:131)
at com.intellij.ide.IdeEventQueue.a(IdeEventQueue.java:90)
at
com.intellij.ide.IdeEventQueue.dispatchEvent(IdeEventQueue.java:153)
at
java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:273)
at
java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:183)
at
java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:173)
at
java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:168)
at
java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:160)
at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:121)


Andrei Oprea wrote:

Hi there,

I get this error dialog pop-up every time the focus is changed away from IDEA 6755. I even tried wiping off everything is settings and config in order to get rid of this, but still no luck.

Is anybody else seeing this? For me this is the first time that I have to constantly fall back to the released version right after installing each EAP build, for so many consecutive builds.

I used to switch to the EAP builds right after they started and never look back. Not so with the current EAPs, and I have to mention that my current project is one of the simplest ones I remember ever working on (one project, one web module).

Is there something obvious I'm doing wrong?

Andrei

0
Comment actions Permalink

Same Problem but with WinXP:

2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - IntelliJ IDEA (Selena) #6755 Build #6755
2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - JDK: 1.5.0_11
2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - VM: Java HotSpot(TM) Client VM
2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - Vendor: Sun Microsystems Inc.
2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - OS: Windows XP
2007-03-13 12:20:09,940 ERROR - ij.components.ComponentManager - Last Action: ShowSettings
2007-03-13 12:20:33,315 INFO - enapi.vfs.impl.jar.JarFileInfo - Opening zip-file C:\jdk1.5.0_10\src.zip...
2007-03-13 12:20:41,175 INFO - plication.impl.ApplicationImpl - Saving application settings failed
java.lang.AssertionError
at com.intellij.openapi.project.impl.ProjectManagerImpl.writeExternal(ProjectManagerImpl.java:16)
at com.intellij.openapi.components.impl.stores.DefaultStateSerializer.serializeState(DefaultStateSerializer.java:2)


Greetings
Henne

0
Comment actions Permalink

I've solved my problem. The problem is configuration dir of IDEA is read-only in some cases. I don't know why but if you change the read-only property from the configuration directory and subfolders, you can easily save your application settings as before.

In my vista, the configuration folder is under C:\User\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder. If you are using Windows XP, you can find the folder C:\Documents and Settings\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder by default.

Regards,
Isa

0
Comment actions Permalink

I've seen this problem once and then it went away (the directory, that is). I can't find it (and yes, I have show hidden files in Explorer on).
IntelliJ seems to work now.

JetBrains, when are you planning to look a little deeper into Vista? There seem to be several issues with IntelliJ on Vista.

Any preliminary testing that you did, recommendations, etc.?

Thanks and see you at AJAX World!

0
Comment actions Permalink

Hello Amnon,

JetBrains, when are you planning to look a little deeper into Vista?
There seem to be several issues with IntelliJ on Vista.

Any preliminary testing that you did, recommendations, etc.?


I've been working under Vista on my dev machine for a couple of months already.
Everything seems to work pretty well after the release of JDK 1.5.0_11 (there
were quite severe problems with Windows L&F on previous JDK releases).

If there are any problems, feel free to file JIRA issues for them.

--
Dmitry Jemerov
Software Developer
JetBrains, Inc.
http://www.jetbrains.com/
"Develop with Pleasure!"


0
Comment actions Permalink

This didn't work for me on linux. I made sure that the .IntelliJIdea70
folder that IDEA created in my home folder was writeable...
Any suggested workaround for linux?

Isa Goksu wrote:

I've solved my problem. The problem is configuration dir of IDEA is read-only in some cases. I don't know why but if you change the read-only property from the configuration directory and subfolders, you can easily save your application settings as before.

In my vista, the configuration folder is under C:\User\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder. If you are using Windows XP, you can find the folder C:\Documents and Settings\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder by default.

Regards,
Isa

0
Comment actions Permalink

The same for me.
But when I start IDEA the configuration dir of IDEA is read-only in some cases again and I get the error Message from IDEA.

:(

The Problem still exists.

Regards,
Henne

0
Comment actions Permalink

Have you tried the workaround suggested by Anna in this bug report?
http://www.jetbrains.net/jira/browse/IDEADEV-15199?rc=1

You might want to start one of the previous EAP builds in order to get a (clean) config dir and then start the latest build. This worked for me.

HTH,
Andrei

0
Comment actions Permalink

I suggest you compare .IntelliJIdea70 and .IntelliJIdea60 or .IntelliJIdea70
created by previous EAP directories. I've found they differed - the one from
6755 didn't have config/ and some other directory - I cannot recall wich,
but you will find the difference. I copied missing directories and it worked.

This didn't work for me on linux. I made sure that the
.IntelliJIdea70
folder that IDEA created in my home folder was writeable...
Any suggested workaround for linux?
Isa Goksu wrote:

>> I've solved my problem. The problem is configuration dir of IDEA is
>> read-only in some cases. I don't know why but if you change the
>> read-only property from the configuration directory and subfolders,
>> you can easily save your application settings as before.
>>
>> In my vista, the configuration folder is under
>> C:\User\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder. If you are using Windows
>> XP, you can find the folder C:\Documents and
>> Settings\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder by default.
>>
>> Regards,
>> Isa


0
Comment actions Permalink

Thanks, that worked!

Wojciech Halicki - Piszko wrote:

I suggest you compare .IntelliJIdea70 and .IntelliJIdea60 or
.IntelliJIdea70 created by previous EAP directories. I've found they
differed - the one from 6755 didn't have config/ and some other
directory - I cannot recall wich, but you will find the difference. I
copied missing directories and it worked.

>> This didn't work for me on linux. I made sure that the
>> .IntelliJIdea70
>> folder that IDEA created in my home folder was writeable...
>> Any suggested workaround for linux?
>> Isa Goksu wrote:
>>
>>> I've solved my problem. The problem is configuration dir of IDEA is
>>> read-only in some cases. I don't know why but if you change the
>>> read-only property from the configuration directory and subfolders,
>>> you can easily save your application settings as before.
>>>
>>> In my vista, the configuration folder is under
>>> C:\User\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder. If you are using Windows
>>> XP, you can find the folder C:\Documents and
>>> Settings\MYUSERNAME\.IntelliJIdea70 folder by default.
>>>
>>> Regards,
>>> Isa


0
Comment actions Permalink

I'm facing the same issue with IDEA 7.0 M1 (build 6819). I've double checked my .IntelliJIdea70 against .IntelliJIdea60 directory, and havent found any major differences.
.IntelliJIdea70 is writable and Everyone has Full Control over it.

apart from getting a different build, is there a solution at all?

(I don't want to get another build yet since HTML support in build 6913 (the latest I have) is broken..)

0
Comment actions Permalink

Hello Dharampal,

If you have the editor split and get an exception trace with "Cannot find
file by URL: ..." message, it may be this issue:
http://www.jetbrains.net/jira/browse/IDEADEV-16401
Workaround is to make editor not split.

I had also got the same message once, when many tool windows were open, and
closing several ones has resolved the problem.

I'm facing the same issue with IDEA 7.0 M1 (build 6819). I've double
checked my .IntelliJIdea70 against .IntelliJIdea60 directory, and
havent found any major differences.

IntelliJIdea70 is writable and Everyone has Full Control over it.

apart from getting a different build, is there a solution at all?

(I don't want to get another build yet since HTML support in build
6913 (the latest I have) is broken..)

Alexander.


0
Comment actions Permalink

Hi,

I get the same error with different files each time like applicationLibraries.xml, customization.xml, feature.usage.statistics.xml and so on.

I am running 6.0.5 build #6180.

Does anyone have a proper solution for this?

None of the prior solutions worked.

Message was edited by:
Morten Solberg

0

Please sign in to leave a comment.