Debugger problem Pycharm on windows

Answered

Hi,

I have a x64 Windows machine and I have installed Pycharm community edition 2018.3. I have configured the interpreter using the Anaconda distribution with Python 3.6.6.

Now, I am trying to run a very simple python script, reported in the following. The program runs just fine in normal mode. However, as soon as I insert a breakpoint, e.g., at the third line, the following message appears: "Connection to Python debugger failed: socket closed".

import pandas as pd

db1 = pd.DataFrame({'a': [1, 2, 3], 'b':[4, 5, 6]})

db1.head()

 

Any clue what this could be?

12 comments

Hi,

Please add PYCHARM_DEBUG=True environment variable to your Run/Debug Configuration, reproduce the problem, then upload your renamed logs folder zipped (Help | Compress Logs and Show in...) to https://uploads.services.jetbrains.com/ and let me know the name of that zip file.

0

Hi,

 

Done. 

 

The name is: logs-LF-debugger_windows.zip

0

Thanks!

Could you please try 2018.3 version to see if problem remains?

0

Actually, I had 2018.3 and decided to downgrade it to 2018.2 to see if that solved the problem.

 

 

0

Could you please once again add PYCHARM_DEBUG=True environment variable, debug and provide the whole console output?

Please also make sure that it is not blocked by a firewall/antivirus.

1

Having the exact same problem, running ubuntu 18.04, PyCharm 2018.03, using anaconda 4.5.11. 

0

Could you please add PYCHARM_DEBUG=True environment variable to Run/Debug Configuration, debug and provide the whole console output?

Please also make sure that it is not blocked by a firewall/antivirus.

0

Hi Sergey, I don't think it is being blocked by the firewall, I can debug just fine using Visual Studio Code, I would prefer to use PyCharm though.

here is the console output:

/home/username/anaconda3/envs/plotting/bin/python /snap/pycharm-community/99/helpers/pydev/pydevd.py --multiproc --qt-support=auto --client 127.0.0.1 --port 42611 --file /home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py
Executing file /home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py
arguments: ['/home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py']
PYDEVD_FILTER_LIBRARIES False

Started in multiproc mode

('Connecting to ', '127.0.0.1', ':', '42611')
('Connected.',)
debugger: received >>99 -1 46871
<<
Received command: ??? 99 -1 46871

Received port 46871

pydev debugger: process 19441 is connecting


Process finished with exit code 139 (interrupted by signal 11: SIGSEGV)

0

Please try setting PYDEVD_USE_CYTHON=NO and PYDEVD_USE_FRAME_EVAL=NO environment variables in your Run/Debug Configuration. Has is helped?

0

Hi Sergey,

Added those environment variables, and still the same problem, here is my console output:

/home/username/anaconda3/envs/plotting/bin/python /snap/pycharm-community/99/helpers/pydev/pydevd.py --multiproc --qt-support=auto --client 127.0.0.1 --port 36641 --file /home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py
Executing file /home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py
arguments: ['/home/username/PycharmProjects/plotting/Assignment3.py']
PYDEVD_FILTER_LIBRARIES False

Started in multiproc mode

('Connecting to ', '127.0.0.1', ':', '36641')
('Connected.',)
debugger: received >>99 -1 45883
<<
Received command: ??? 99 -1 45883

Received port 45883

pydev debugger: process 18687 is connecting


Process finished with exit code 139 (interrupted by signal 11: SIGSEGV)

0

Could you please submit it to our issue tracker using the link https://youtrack.jetbrains.com/issues/PY, attach idea.log and a sample code for reproducing?

0

What solved it for me is to make sure the file\folder being run isn't named "code".

 

How I found it:

Using PYCHARM_DEBUG=True as suggested by Sergey, I got this:

ModuleNotFoundError: No module named '_pydevd_bundle_ext'

Googling it I found this comment to an issue, where this solution was suggested.

 

Thank you all.

0

Please sign in to leave a comment.